Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin

Vajinismus ve Vajina

Vajinismus ve Vajina

Vajinismus ve vajina kelimeleri çoğu kez birbirine çağrışım yapmaktadır.

Vajinismus vajina sorunu mudur?
“Vajinismus bir vajina sorunu mudur, vajinismus ismi vajinadan mı gelir” gibi sorular aklınıza gelebilir.

Vajinismus cinsel ilişkideki istem dışı kasılmalara bağlı olarak gelişen cinsel ilişkiye girememe sorunudur. Genelde kasılmalar tüm vücutta olabildiği gibi genelde vajinanın 1/3 alt kısmında yer almaktadır. Bu şekilde ilişki gerçekleşemez. Bir tarife göre de, vajina içine yabancı cisim alamamadır. Bu yabancı cisim parmak, fitil, tampon veya eşin penisi olabilir.

Vajina nasıl bir organdır?
Vajina 8 ile 10 cm arasında uzunluğunda, enleme ve uzunlamasına genişleme kapasitesine sahip, bağ ve kas dokularından oluşan bir organdır. Cinsel ilişki ve doğumun gerçekleştiği bir geçiş bölgesidir. Aynı zamanda rahimden çıkan adet kanı da vajina yolu ile dışarı taşınmaktadır.

Vajina içinde “ruga vagina” adı verilen cilt katlantıları bir taraftan cinsel ilişkideki hazzı arttırmakta, diğer taraftan kanalın esnemesine, genişlemesine neden olmaktadır. Vajina içinde hazzın en yoğun yaşandığı alanlar giriş kısmıdır. Derine inildikçe haz azalmaktadır.

Vajinanın en dip kısmı rahim ağzı tarafından kapatılmakta ve rahim ağzı etrafındaki kısmı da “forniks vajina” adı verilen kör ceplerle sonlanmaktadır.

Vajinismusta problem beyinde mi, vajinada mı?
Vajinismus kelimesi her ne kadar içerisinde vajinayı çağrıştırsa da; aslında çoğu zaman beyin ile ilişkilidir. Beyinden kalkan sinirlerin uyarısı ile oluşan vajinal kas kasılmaları sonucunda cinsel ilişki gerçekleşememektedir. Cinsel birleşmenin vajinanın doğuştan gelen kusurlarına bağlı olarak gerçekleşememesi son derece nadir görülmektedir.

Vajina darlığı ve vajinismus
Vajinismus sorunu yaşayan hastaların pek çoğu vajinalarının dar olduğu yönünde bir düşünceye sahiptir. Yapılan jinekolojik muayenelerde vajina darlığı çok çok nadir görülmektedir. Bu nedenle vajina darlığı kuruntularının çoğu boştur.

Doğuştan gelen vajina problemleri
Doğuştan gelen vajina yapısı ile ilgili kusurlar oldukça nadirdir. Bunlar:

Vajinanın doğuştan dar olması (müllerian agenezi),
Vajina içerisinde yer alan bölmeler (“vajinal septum”),
Vajina içerisinde yer kaplayan oluşumlar (bartholin kistleri, vajinal kistler, vajina içine doğmuş myomlar, genital dev kondilomlar) olabilmektedir.
Ancak bu durumlar tüm vajinismus hastaları içerisinde %1’den daha az bir oranda izlenmektedir.

Vajinismus genelde vajina sorunu değildir
Vajinismus çoğu zaman bir vajina veya kızlık zarı sorunundan çok, geçmişte alınmış negatif cinsel mesajlara bağlı bir kaygı sorunudur. O yüzden vajinismus hastalarına daha ilk seansta yapılan basit bir jinekolojik muayene kesin tanı koydurucudur. Muayene ile kızlık zarı veya vajina ile ilgili anatomik engellerin olup olmadığına bakılmaktadır.

Vajinismus vajina ile ilgili doğuştan problemlere bağlıysa?
Vajinismus hastalarının daha ilk seanslarında yapılan jinekolojik incelemelerinde, vajina ile ilgili doğuştan gelen sorun görülürse cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Vajinismus sorununa yol açabilecek vajina darlığı varsa genişletme ameliyatları, vajina içerisinde “septum” adı verilen ara bölmeler varsa bunların ameliyatla kesilip çıkartılması gibi cerrahi işlemler tercih edilmektedir.

Özet olarak; vajinismus sorunu vajina veya kızlık zarı ile ilgili doğuştan problemlere bağlıysa mutlaka cerrahi yöntemlerle tedaviye başlanmalıdır. Ancak çoğu zaman bu tür ameliyatlara gerek kalmaksızın, uygulanan cinsel tedaviler ile kalıcı çözüme ulaşılabilmektedir.

Hasta Görüşleri