Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin

Vajinismus ve Psikoloji

Vajinismus ve Psikoloji

Vajinismus ve Psikolojik Problemler
Cinsel ilişkiye girememe ve cinsel ilişkiden korkma şeklinde kendisini gösteren vajinismus hastalığı aslında bir buz dağının görünen kısmıdır.

Vajinismus hastalarının pek çoğunda farklı psikolojik problemler de vardır. Hastaların bir kısmında bu psikolojik problemler sonradan ortaya çıkmıştır, bazılarında ise çok önceden beri vardır.

Bu bölümde vajinismus ve psikolojik problemler ele alınmaktadır.

Vajinismusa Eşlik Eden Psikolojik Problemler
Vajinismus bir hastalık değil, aslında tıbbi bir bulgu (semptom)’dur. Vajinismusun ortaya çıkışından aylar-yıllar sonrasında bir takım psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabileceği gibi, kişide aynı anda eşlik eden bazı ruhsal problemler de olabilir. Bazen ise aşağıdaki sorunların hiç birisi olmayabilir.

Vajinismusa en sık hangi psikolojik problemler eşlik eder?
Depresyon

Pek çok vajinismus hastasında görülen depresyon, yani ‘içe çökkünlük hali’ dönemsel periyodlarda veya daha ağır şekillerde uzun süreli olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bazılarında ise farkında olmadıkları gizli depresyon söz konusudur.

Sosyal Fobi

Sosyal fobinin en belirgin özellikleri: Sosyal hayattan uzak durma, toplum içinde bulunmaktan korkma ve çekinme, toplum içinde bazı aktivitelerden korkma ve çekinme, kendi kabuğuna çekilerek bir yaşam sürme, yeni aktivitelerden kaçınma, yeni kişi ve ortamlardan uzak durma şeklindedir. İşkolik olma veya kariyer peşinde koşma gibi faaliyetlerin aslında gerçek anlamı evden kaçış ve cinsellikten uzaklaşmayı bir şekilde telafi etmedir.

Fobiler (içsel korkular)

Yaptığımız gözlemler sonucunda pek çok vajinismus hastasında içsel korkuların olduğunu gördük. En sık olarak: Karanlık, yalnızlık, iğne, kan aldırma, muayene, dişçi, kedi, köpek, yükseklik, asansör korkuları gibi fobiler karşımıza çıkmaktadır. Genel korku düzeyleri yüksektir.

Somatoform bozukluk

Kısaca ‘İçsel sıkıntıların bedensel ifadeleri’ olarak tanımlanan somatoform bozukluklar vajinismus hastalarında yaygın olarak görülebilmektedir. Fiziksel sıkıntılar (uyuşma, karıncalanma, değişik yerlerdeki ağrılar, boğazda düğümlenmeler gibi) hiçbir organik hastalığa bağlanamaz ise genelde psikolojik orijinlidir.

Panik atak

Vajinismus hastalarının bir kısmında panik atak da mevcuttur. Zaten ilişkide ortaya çıkan tabloyu bir ‘panik atak benzeri durum’ olarak değerlendirebiliriz.

Obsesif Kompulsif Hastalık (OKB, Saplantı Takıntı Hastalığı)

Aşırı titizlik, sık sık elini yıkama, temizlik yapma, batıl inançlara ve saplantılara bağlı şekilde yaşama gibi daha pek çok bulgu ile kendisini gösteren obsesif kompulsif hastalıklar pek çok filme dahi konu olmuştur ve bazen vajinismusa da eşlik eden bir hastalık durumudur.

Hipokondriyazis

‘Hastalık hastası’ şeklinde tanımlanan hipokondriyak hastalar kendileri ile ilgili çeşitli problemler üretip doktor doktor dolaşmaktan kaçınmazlar. Sürekli bir yerlerinden şikâyetleri vardır. Vajinismus hastalarında bu patoloji nadiren de olsa görülür.

Genel anksiyete bozukluğu

Genel anlamda ‘kaygı bozukluğu’ olarak da bilinir. Vajinismus da zaten anksiyete bozuklukları içinde yer alır. Genel anksiyete bozukluğuna sahip kişilerin hayatlarında pek çok kaygıları bulunmaktadır.

Madde kullanımı

Nadir de olsa sigara ve alkol kullanımı olabilir. Pek çok hasta dost tavsiyelerini dinleyerek yalan yanlış şekilde alkol alımı sonrasında eşleri ile ilişkiyi denerler. Sonuç yine hüsrandır. Alkol alımının sıklaşması ile alkole bağımlı hale gelen vajinismus hastaları televizyondaki haber bültenlerine konu olmuştur. Ülkemizde nadir de olsa, daha ötesi maalesef cinsel ilişki öncesi uyuşturucu kullanımını deneyen hastalar da mevcuttur.

Vajinismus edinilmiş bir başarısızlıktır
Vajinismus bir hastalık değil hayata atfedilmiş “kazanılmış bir başarısızlıktır” ve aslında “buz dağının yalnızca görünen kısmıdır”. Bu nedenle problemin çözümünü de bazen derinliklerde aramak gerekir. Ancak güzel olan şudur ki; bu sorunun aşılması kişi için özgüven arttırıcı bir unsur olacak ve pek çok beraberindeki problemin de aşılmasında öncülük edecektir.

Artık “bu sorun neden benim başıma geldi! ” şeklindeki yakınmaları bırakarak, karar vermek ve bir an önce tedaviye başlamak ileride ortaya çıkabilecek tahmin edemeyeceğiniz boyuttaki problemlerinizi de engelleyecektir.

Vajinismus tedavisi sonrası psikolojik problemler azalır
Vajinismus tedavisi sonrası psikolojik problemlerde de bir azalma izlenir. Kişilerde özgüven artışına bağlı olarak genel bir ruhsal rahatlama göze çarpmaktadır. Hayat başarısı, hayat tatmini ve sosyal başarı gözle fark edilecek şekilde olumluya dönmektedir. Tedavi sonrası dönemde her zaman dillendirdiğimiz gibi: “Vajinismus tedavisi sonrasında hayat başkadır…”

Hasta Görüşleri