Jin. Op. Dr. Sevinç Bilgin

Hamilelik Planlama

Hamilelik Planlama

Gebelik Planlama

  • Bebeğe olası toksik maruziyetleri en aza indirebilmek için gebe kalmadan önce gebelik planlamasına başlamak iyi bir seçimdir .
  • Genetik ( kalıtsal ) hastalık riski veya aile öyküsü olan kadınlar veya çiftler , hamilelik planlamasında bir adım olarak genetik danışmanlık alabilir .
  • Hamileliğe başlamadan önce kronik tıbbi durumlar tedavi edilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır.
  • Sigarayı bırakmak ve alkol, uyuşturucu kullanımından kaçınmak, bir kadının sağlıklı bir hamilelik ve bebek sahibi olma şansını artırır.
  • Bir kadının hamilelik sırasında alması gereken kilo miktarı kısmen hamilelik öncesi kilosuna bağlıdır.
  • Bir kadın, doğum kontrolünü kullanmayı bırakır bırakmaz hamile kalabilir . Ancak bazı uzun süreli hormonal kontraseptiflerde hormonal etkilerin geçmesi için bir süre gerektirebilir.
  • Hamile kalmayı planlayan kadınlar , fetüste nöral tüp defekti olasılığını azaltmak için folik asit takviyesi almalıdır .
  • Bazı balık türlerinde cıva veya bazı toksinler yüksek olabilir ve hamile kadınlar için önerilmez.
  • Egzersiz , sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçasıdır ve komplike olmayan hamilelikleri olan kadınlar için önerilir .
  • Hamile kalmayı planlıyorsanız , reçeteli veya reçetesiz tüm ilaçları doktorunuzla birlikte gözden geçirmeniz önemlidir .
  • Cinsel aktivite çoğu hamile kadın için güvenlidir.
  • Zika virüsü, kızamıkçık , toksoplazmoz ve parvovirüs B19 gibi bazı enfeksiyonlar fetüs için risk oluşturabilir.
  • Kızamıkçık ve hepatit B virüsüne karşı bağışıklığı olmayan kadınlar , gebelik öncesinde aşılanmalıdır .
  • HIV veya hepatit B virüsleri ile enfekte olmuş kadınlar , bu enfeksiyonların yeni doğanlarına bulaşma olasılığını azaltmak için hamilelik sırasında veya doğum sırasında ilaç alabilirler .

Hamilelik planlaması nedir?

Hamilelik için planlama şunları içerir: Bir kadının eşi ve doktor ile yapılan görüşmeler , beslenme ve vitaminler , egzersiz , genetik danışmanlık, kilo alımı ve bazı ilaçlardan ve alkolden uzak durma ihtiyacı hakkında tavsiyeleri içerir .

Bazen hamilelik planlaması, doğurganlık planlamasını ve kadının en doğurgan olduğu zaman için cinsel ilişkiyi planlamayı içerir . Düzenli cinsel ilişki rağmen hamile kalamayan çiftler tipik olarak kadın doğum uzmanına danışırlar. Genellikle 35 yaşın altındaki sağlıklı çiftlerin bir kadın doğum uzmanına danışmadan önce bir yıl hamile kalmayı denemelerini önermektedir. 35 yaşın üzerindeki kadınlar, gebe kalmaya çalıştıktan 6 ay sonra bir kadın doğum uzmanına danışmaları önerilir.

En doğurgan olunan dönem için yumurtlama hesaplama yapılabilir. Bu dönem beklenen adet tarihinden 14 gün öncesidir.

Bazı kadınlar, beklenen adet döneminde veya düzensiz adet döngüleri nedeniyle implantasyon kanaması olarak bilinen yerleşme kanamasında, hafif kanama yaşadıklarından, ilk zamanlar hamile olduklarını fark etmeyebilirler . Bu zamana kadar kadın bilmeden hamileliğe zarar verebilecek maddelere maruz kalmış olabilir. Gebe kalmadan önce hamilelik planlamasına başlamayı seçen kadınlar, potansiyel olarak zararlı maruziyetlerden kaçınılmasını sağlamak için adımlar atabilir.

Hamilelik planlaması neden önemlidir?

Bir kadın hamile kalmadan önce, bir hastalığı var mı? ya da vücudunda eksik bir vitamin var mı? kontrol ettirebilir.

Diyabet, tiroid hastalığı, böbrek hastalığı veya kalp hastalığı gibi kronik tıbbi durumlar, sağlıklı bir hamilelik için gebe kalmadan önce izlenmeli ve iyi kontrol edilmelidir.
Kadınlar, HIV veya hepatit B virüsleri ile enfekte olup olmadıklarını belirlemek için test edilebilir, böylece gebelik sırasında veya doğumda uygun tedavi ile enfeksiyonların bebeğe bulaşması önlenebilir.

Aşılama öyküsü ve suçiçeği ,hepatit B, kızamıkçık, için bağışıklık oluşmuş mu? kan testleri ile belirlenebilir. Bir kadın bu enfeksiyonlara karşı bağışık değilse, gebe kalmaya çalışmadan önce aşılar yapılabilir. Su çiçeği, kızamıkçık aşısını yaptırdıktan sonra , gebe kalmaya başlamadan önce kadınlar 30 gün ile 3 ay arasında  beklemelidir.

Kalıtsal hastalık öyküsü olan, genetik hastalıkları olan başka çocukları olan veya belirli hastalıkların aile öyküsüne sahip çiftler, gebe kalmadan önce genetik danışmanlık almayı seçebilirler. Doktorunuz, genetik danışmanlığın sizin için uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
Sigarayı bırakmak, sağlıklı bir hamilelik şansını önemli ölçüde artırır ve hamileliği planlayan kadınlar alkol kullanımından kaçınmalıdır. Madde bağımlılığı sorunları olanlar ideal olarak teşhis edilmeli ve gebelik planlamadan önce tedavi edilmelidir.

Hasta Görüşleri